Gajenje borovnice u Srbiji

serbia blueberries

Gajenje borovnice je relativno nov biznis u Srbiji, sa tendencjiom rasta. Prvi ozbiljni zasadi borovnice u srbiji pojavili su se tek 2008 godine. Od 2012 godine zasadi su znacjno unapredjeni jer u Srbiji pocinje primena Global GAP standarda, tako da danas oko 90% srpskih zasada, sto je oko 400ha, proizvodi borovnicu u prvoj klasi. U najvecoj meri gaji se sorta DUKE,ali ima i dugih sorti u manjim kolicinama (huron,patriot,aurora). Velika prednost gajenja borovnice u srbiji jeste geografsko podrucje nekih delova nase zemlje gde borovnica dolazi na rod pocetkom juna kad je potraznja za istom jako velika. U drugom kraju nase zemlje gde su nadmorske visine nesto iznad 700m borovnica dolazi na rod krajem juna i bere se do kraja jula.
Ni malo necemo preterati ako kazemo da je borovnica gajena u Srbiji jedna od najboljih i najukusnijh u svetu, za sta je zasluzan veliki broj suncanih dana u godini,kao i geografsko podrucje nase zemlje. Iz tog razloga trudimo se da sto vise podrzimo postojece i edukujemo nove uzgajivace ove prelepe sorte voca.
U Srbiji se borovnica uglavnom gaji porodicno, na manjim parcelama od 1 do 5ha. Ovu cinjenicu ne smatramo manom. Mislimo da je to bas ono sto doprinosi vrhunskom kvalitetu nase borovnice. Vise udruzenih uzgajivaca sa manjim povrsinama, daju rezultat da je svaki od uzgajivaca maksimalno posvecen svojoj plantazi i kontroli kvaliteta ploda. Dosta bolja kontrola radnika (beraca) kao i bolji uslovi za radnike takodje su neke od prednosti manjih zasada.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *